Het steunen van werknemers bij persoonlijke ontwikkeling/ omgaan met stress en steeds flexibeler wordende werkvormen, werkt motivatie/ resultaat verhogend en helpt een burn- out voorkomen.

Het aantal werknemers met burn- out klachten en langdurige ziekmelding met psychische oorzaak stijgt. In 2013 was dit 1 op de 8 werknemers. In 2015 al 1 op 7. Vooral in de generatie die de toekomst in zich heeft (20-30 jaar) zijn burn- out klachten de grootste veroorzaker van ziekteverzuim.

In de voor stadia van een burn- out is deze met relatief simpele middelen nog te voorkomen. In een traject van gemiddeld 5 individuele gesprekken (afhankelijk per persoon) van 2 uur, verdeeld over ongeveer 3 maanden kan ik uw medewerker(s) hulpmiddelen geven om hun eigen balans te vinden en te houden. Per medewerker zet ik hulpmiddelen in die voor dat persoon op dat moment nodig zijn.

Voortekenen van burn- out zijn steeds vaker geïrriteerd reageren, minder vaak contact zoeken, regelmatig ‘kleine’ lichamelijke klachten, vermoeidheid en slechter wordende resultaten. Zeker vanuit de werkgever is steun belangrijk en heeft deze veel invloed op motivatie en functioneren.